סלסה לתיבול ובישול

הרבה חשבתי על הרעיון של ליצור סוג של תחליף לאבקות המרק התעשייתיות.
בלי תועפות של מלח (שמשמש כחומר משמר), ובלי מעשירי טעם כאלה ואחרים ובלי כל מיני E לסוגיו ושימושו אבל שיהיה טעים ואכן יתן טעם ונוכחות לתבשיל.
אז אני מביאה פה בפניכם את המתכון.
ממליצה בשלב ראשון לנסות אותו כמו שהוא ואח"כ תוכלו לשנות אותו לפי טעמכם האישי.
והערה נוספת – אפשר להשתמש בו לתבשילים שדורשים בישול או אידוי מקדים.
אפשר להוסיף אותו לתוך תבשיל מוכן או תוך כדי הכנה
ואפשר סתם להעשיר בו כל סלט או על ברוסקטה, גספצ'ו וכל מה שתבחרו.
העיקר שתיהנו

החומרים:

2 ראשי שום שלם, קלוף וקצוץ
1/2 כפית כורכום
2 עלי דפנה
1 כפית פלפל אנגלי
5 גרגרי הל
1/2 כפית זרעי קימל
1/2 כפית זרעי כוסברה
1/4 כפית זרעי סלרי (לא יותר. עלול להיות מר בכמות גדולה!!)
1/2 כפית מלח אטלנטי
כחצי כוס (או יותר), שמן זית

(ממליצה לרשום במדוייק את הכמויות שמדייקות את הטעם שלכם, ואז לטחון את הכמות הנדרשת לכם. שימו לב שלתבלינים טחונים ומבושלים ביחד יש עוצמה חזקה יותר מאשר תבלינים שלמים).
* תוכלו כמובן, להוסיף, או לגרוע תבלינים לפי טעמכם האישי.
שמים את השום והתבלינים בסיר קטן ומוסיפים את המלח ואת שמן הזית – השמן צריך לכסות את השום ב 1/2 ס"מ – כל השום חייב להיות שקוע בשמן.
מניחים את הסיר מעל הלהבה הכי קטנה ומבשלים בעצמה הכי נמוכה במשך 60 דקות, עד שהשום מתרכך לחלוטין הופך נימוח, והשמן ספג את הטעמים של השום והתבלינים.
שימו לב: ב-10 הדקות הראשונות לא יקרה כלום וזה בסדר, לא להתפתות להגביר את החום. אתם רוצים שהשום יתבשל מעל הלהבה הכי נמוכה ככה שהוא יתרכך בלי להשחים או להזהיב.

הכנת הירקות

  1. לשים בתבנית –  פלפל אחד מכל סוג ולהכניס לצליה מתחת לגריל או על האש עד שישחימו (כחצי שעה בחום גבוה).
    (ניתן לצלות בתבנית גם בצל חתוך לרבעים.)
    בתום הצליה לשים את הפלפלים בקערה ולכסות אותה בניילון נצמד למשך 10 דקות עד שהפלפלים יזיעו,  ואז לקלף ולהפטר מהזרעים והחלקים הלבנים.
    לקצוץ אותם וכן את הבצל אם הוספתם לצליה, קטן ולשים בקערה.
  2. עוד לקצוץ קטן ולערבב בקערה –
    1 פלפל אדום,
    1 פלפל ירוק,
    1 פלפל צהוב
    2 ענפי סלרי
    2 גזר מגורר על פומפיה
    1 בצל לבן,
    1 בצל אדום
    1 תפוח עץ חמוץ/מתוק (גרנד סמיט)
    1/2 שומר
    חופן אגוזי מלך קצוצים בסכין (שתהיה להם נוכחות)
    גרעיני דלעת
    עגבניות מיובשות (אפציה)
    3 ס"מ שורש זנגביל מגורר

3. תערובת ירק
לטחון ביחד במעבד מזון 1 כוס תערובת ירק קצוץ –
כוסברה
פטרוז
טימין
רוזמרין
1 כף אורגנו
פלפל שחור
1/2 כפית מלח (אם נחוץ. מציעה לטעום ואז להמליח לפי הצורך)
1 פלפל צ'יפוטלה או צ'ילי
(מכניסים למעבד עם חצי כוס פירורי לחם וטוחנים ביחד).

4. להוסיף לקערת הירקות הקצוצים את הפלפל והבצל הצלויים והקצוצים ואת הירק הטחון. לערבב הכל ביחד ולתבל ב-
2 כפות חומץ בן יין או חומץ תפוחי עץ

5. לערבב הכל ביחד, לטעום ולתקן תיבול.
אני אוהבת להעשיר את התערובת במעט רוטב סויה שנותן מליחות שונה ורובד טעם נוסף.
להכניס לצנצנות (אם יש צורך אפשר להוסיף שמן זית לצנצנות, התערובת תשתמר לאורך יותר זמן איתו), ולשמור במקרר (אמור להשמר עד 3 שבועות, בפועל מתחסל הרבה קודם)

התערובת מומלצת לתיבול כל מרק (גם בשלב הבישול), אורז, פסטה או כל רוטב שתכינו וכן כרוטב לסלט.
כממרח בסיס על סנדוויץ או טוסט.
על פרוסות בגט צלויות.

הערות והארות
התערובת הזו היא לפי החשק שלי. תרגישו חופשיים להכניס לתוכה מה שאתם אוהבים. להוסיף או לגרוע לפי מה שיש במקרר, בעונה, בזמן ובטעם האישי שלכם.
אם אתם אוהבים טעם של ים, תכניסו אצות ואקמה לתערובת (זהירות עם המלח כי הן מלוחות מאוד!)

רוטב לסלט
כף או יותר מהתערובת + השמן שלה יעשירו כל מיונז/יוגורט/טחינה (או תערובת של כולם. טעים ביותר).
חרדל דיז'ון
חומץ בן יין/בלסמי, לפי הטעם
מעט דבש
צלפים
מיץ לימון טרי
גרידת לימון (אופציה. מוסיף טעם מעניין)
לערבב היטב ולהוסיף לסלט חסה, עלים, תפ"א מבושלים וכל העולה על דעתכם.

על מרק קרם בטטה לבנה + רוטב סויה.

גבינת שקדים אפויה בעלי גפן, מוגשת עם ביגלה שומשום ו"סלט" תחליף

נא לבדוק את החיבור לרשת

דילוג לתוכן